Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Morotsmarmelad med citrus & rosmarin

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 4 morötter
  • 1 citron (saften)
  • 1 apelsin (saft och skal)
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 färsk rosmarin

Så här gör du

  1. Skölj, skala och riv morötterna på den grova sidan av ett rivjärn i en skål. Pressa över saften av citronen och apelsinen och riv zesten, det yttersta skalet, av halva apelsinen.
  2. Koka upp socker och vatten i fem minuter tills sockret lösts upp och lagen blivit lite simmig.
  3. Tillsätt morotsrivet, zest, saft och rosmarinen till sockerlagen. Sjud tills marmeladen gått ihop (morotsrivet ska vara mjukt) och temperaturen ligger strax över 100 grader. Skumma väl med en hålslev under koket för att bli av med eventuella jästbakterier.
  4. Använder du inte termometer så kan du göra ett syltprov på ett kylt fat.
  5. Häll omedelbart upp sylten på steriliserade burkar. På med locken och låt svalna upp och ner. Förvara burkarna kallt, så håller de extra länge.
  6. Rosmarin och apelsinskal ger morötterna en skjuts. Välj alltid ekologiska citrusfrukter om du ska använda skalet.