Morotskaka – sockerfritt recept

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
10 bitar
Morotskaka
- 2 dl mandelmjöl
- 2 dl pofiber
- 1 1/2 msk fiberhusk
- 1 tsk vaniljpulver
- 3 tsk bakpulver
- 1 1/2 tsk bikarbonat
- 2 tsk kanel, malen
- 1 tsk kardemumma, malen
- 1/2 tsk torkad ingefära, malen
- 3 ägg
- 2 dl lättströ eller sötströ
- 3 morötter, finrivna
- 1 1/2 dl vispgrädde
- smör och mandelmjöl till formen
Frosting
- 200 g Philadelphiaost
- 1 dl lättströ eller sötströ
- 25 g smör, mjukt
- 1/2 tsk vaniljpulver
Till garnering
- eventuellt rivet limeskal, apelsinskal eller citronskal och några droppar saft
- körsbär eller bigarråer
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en springform, 22 centimeter i diameter, med smör. Bröa springformen med mandelmjöl.
- Blanda alla torra ingredienser utom lättströ eller sötströ i en skål.
- Vispa ägg och lättströ eller sötströ fluffigt i en stor skål. Vänd i finrivna morötter och grädde.
- Häll upp smeten i formen och grädda i 35-40 minuter tills kakan stannat i mitten. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna helt.
- Vispa ihop alla ingredienserna till frostingen och glasera kakan.
- Garnera med rivet skal av lime, apelsin eller citron. Lägg på körsbär eller bigarråer.

Du kanske även gillar