Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Morotskaka med apelsin och mandelägg

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Recept på morotskaka. Gyllene sockerkaka som passar fint ihop med apelsinmarmelad och creamcheesefyllning. Mandeläggen blir pricken över i-et. Tillagningstid: 45 minuter + tid att kallna.

Ingredienser

8 bitar
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 150 g smält smör
  • 2 rivna morötter
  • 1 finrivet skal av vältvättad apelsin
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Kräm

  • 200 g cream cheese, exempelvis Philadelphia
  • 1 dl siktat florsocker
  • 3 msk vispgrädde

Extra fyllning

  • 1 dl apelsinmarmelad
  • 80-100 g mandelägg, till exempel Anthon Berg

Extra garnering

  • 80-100 g mandelägg, kan uteslutas

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och poröst i en bunke. Blanda i smöret. Rör i morötter och apelsinskal.
  3. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner och vispa i det i äggsmeten.
  4. Häll smeten i en smord och välbröad sockerkaksform med hål. Sätt formen på ett galler på nedersta falsen i ugnen och grädda ca 50 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt den svalna i formen.
  5. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Dela kakan.
  6. Vispa ihop cream cheese och florsocker i en bunke. Vispa i grädden.
  7. Lägg ihop kakan med kräm, apelsinmarmelad och grovhackade mandelägg.
  8. Extra garnering: Fyll hålet i kakan med de hela äggen.