Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Morotsbröd i långpanna

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 28 st har redan röstat

Att använda morötter eller andra rotfrukter i brödbak är ett bra sätt att ta tillvara rester i kylen. Dessutom blir bröden så saftiga.

Ingredienser

20 stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 2 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • ½ dl rapsolja
  • 4 dl grovt rivna morötter
  • 1 ½ dl solroskärnor
  • ½ dl linfrön, hela
  • cirka 14 dl vetemjöl

Till pensling

  • 1 ägg
  • 3 msk solroskärnor
  • 1 msk linfrön, hela

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet, blanda i salt, sirap, olja, rivna morötter, solroskärnor och linfrön.
  2. Arbeta in vetemjölet lite i taget, tills du har en smidig deg. Sätt plastfolie eller lägg en bakduk över bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  3. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta ihop degen till en rund bulle. Lägg degen på ett bakplåtspapper och kavla ut tills den har samma storlek som långpannan. Flytta över hela bakplåtspapperet med degen till långpannan, lägg över bakduk och låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter.
  4. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Vispa upp ägget lätt med gaffel och pensla degen, blanda fröna och strö över.
  5. Markera bitarna genom att skåra med en vass tandad kniv. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
  6. Ta ut plåten och flytta över brödet på bakplåtspapperet till ett galler. Låt svalna under bakduk.