Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Morots- och linssoppa med brödsnurra

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 36 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 7 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 chili eller 2 tsk sambal oelek
  • olja att steka i
  • 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl torkade röda linser
  • salt, peppar

Brödsnurran

  • 1/4 pkt jäst
  • 2 dl vatten, fingervarmt
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 1-2 dl grahamsmjöl
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 1 msk oregano
  • 4 soltorkade tomater
  • 100 g fetaost

Så här gör du

  1. Börja med att göra brödsnurran: Smula jästen i en bunke. Slå på det fingervarma vattnet och rör om. Rör i salt och olja. Tillsätt mjöl, först grahamsmjölet och sedan vetemjölet tills du har en bra deg som du kan knåda. Knåda i någon minut. Jäs under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Gör soppan: Skala morötterna och skär dem grovt i slantar.
  3. Hacka lök, vitlök och chili grovt.
  4. Hetta upp en kastrull, häll i oljan och fräs morot, lök och chili på medelvärme.
  5. Slå på vatten, smula i grönsaksbuljong och häll i röda linser. Låt koka i ca 15 minuter (tills morötterna är mjuka). Mixa morotssoppan slät. Smaka av med salt och peppar.
  6. När degen jäst klart: Lägg upp den på ett mjölat bord och forma till en rektangel, som är ca 10 cm bred, 30 cm lång och 2 cm hög. Strö över oregano, hackade soltorkade tomater och smulad fetaost. Tvista eller snurra brödet grovt och lägg in i ugnen i ca 10 min.
  7. Servera soppan med den nybakade brödsnurran.