Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mörk chokladpaj med katrinplommon

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk kakao
  • 150 g kallt smör
  • 2 äggulor
  • 1 msk kallt vatten

Katrinplommonpuré

  • 250 g kärnfria katrinplommon
  • 2 msk konjak

Chokladmousse

  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad, 70 % kakao
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Så här gör du

  1. Degen: Arbeta ihop mjöl, socker, kakao och smör till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt äggulor och vatten och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen cirka 1 timme.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Purén: Lägg plommonen i en kastrull och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Koka sakta under lock tills de är mjuka, 5-10 minuter.
  5. Lyft upp plommonen och mixa dem tillsammans med konjak. Tillsätt så mycket av kokvattnet att det blir en puré, cirka 2 msk. Bred katrinplommonpurén över det förgräddade pajskalet.
  6. Moussen: Vispa grädden. Smält chokladen över vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd sedan ner resten av grädden.
  7. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank smet. Vänd ner äggvitorna i chokladsmeten. Häll chokladmoussen i pajskalet.
  8. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Pajen ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stelnar ytterligare när den kallnar.