Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mjukt rågbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

10 stycken

Bröd:

  • 1 pkt jäst
  • 5 dl vatten
  • 1/4 dl olja
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 kg rågsikt

topping:

  • 1 st ägg
  • 1 msk vitlökspasté

Så här gör du

  1. Smula sönder jäst i köksmaskinen och värm upp vattnet till 37 grader.
  2. Blanda i vattnet i maskinen och se till att jästen blandas ut.
  3. Starta maskinen och blanda i oljan, sirapen, salt, torkad timjan och rågsiktet. Häll i rågsikt i omgångar.
  4. Låt maskinen knåda degen i 5-10 minuter efter alla ingredienser har hällts in i maskinen.
  5. När degen är små klibbig och elastisk ska den vila i 30 minuter.
  6. Knåda degen lätt och dela degen i 10 jämnstora bollar och lägg ut på en bakplåt med bakplåtspapper.
  7. Sätt på ugnen på 225 grader och låt brödet jäsa i ytligare 30 minuter.
  8. Visa upp ett ägg med en gaffel och blanda i vitlökspastén. Pensla på ägget på brödet och toppa med lite salt.
  9. Sätt in i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills bullarna har fått en gyllene färg.