Mjuk pepparkaka med tranbär

Foto: Ove Lindfors
Tranbär och pepparkakskryddor är härliga vintersmaker i den här mjuka kakan. För dig som vill göra pepparkakan extra festlig är det fint och vintrigt att glasera den och toppa med frysta tränbär.
Ingredienser
10 bitar
- 150 g smör
- 3 ägg
- 2 dl brun farin
- 1 dl strösocker
- 2 dl filmjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 4 tsk mald kanel
- 1 1/2 tsk malda kryddnejlikor
- 1 1/2 tsk mald ingefära
- 2 dl frysta tranbär
- smör & ströbröd till formen
- Topping
- 2 dl florsocker
- ca 1 1/2 msk vatten
- frysta tranbär
- florsocker att sikta över
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter.
- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i det avsvalnade smöret och filmjölken under vispning.
- Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Vänd runt tranbären i mjölet. Rör ner mjölblandningen i smeten.
- Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt svalna en stund i formen innan den vickas upp på galler.
- Topping: Rör florsocker ihop och vatten. Ringla glasyren över kakan precis vid servering. Strö över frysta tranbär och sikta över lite florsocker.

Du kanske även gillar
Populära recept