Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mjuk pepparkaka med tranbär

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Tranbär och pepparkakskryddor är härliga vintersmaker i den här mjuka kakan. För dig som vill göra pepparkakan extra festlig är det fint och vintrigt att glasera den och toppa med frysta tränbär.

Ingredienser

10 bitar
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl brun farin
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl filmjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 4 tsk mald kanel
  • 1 1/2 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 1/2 tsk mald ingefära
  • 2 dl frysta tranbär
  • smör & ströbröd till formen
  • Topping
  • 2 dl florsocker
  • ca 1 1/2 msk vatten
  • frysta tranbär
  • florsocker att sikta över

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i det avsvalnade smöret och filmjölken under vispning.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Vänd runt tranbären i mjölet. Rör ner mjölblandningen i smeten.
  5. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt svalna en stund i formen innan den vickas upp på galler.
  6. Topping: Rör florsocker ihop och vatten. Ringla glasyren över kakan precis vid servering. Strö över frysta tranbär och sikta över lite florsocker.