Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mjuk pepparkaka med lingon och polka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

14 bitar

Mjuk pepparkaka:

  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 dl rapsolja
  • 2 st stora ägg
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen ingefära
  • 3 msk kanel
  • 2-3 tsk mortlad kardemumma
  • 1/2 tsk malen nejlika
  • 1 dl lingonsylt, rårörd
  • 1 dl havregrädde (för matlagning)
  • Rapsolja och kanelsocker till formen

Topping:

  • 2 1/2 dl havregrädde (som går att vispa)
  • 1 1/2 dl rårörda lingon
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk strösocker

Garnering:

  • Färska lingon eller rårörda tinade lingon
  • Krossade polkakarameller

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft, olja in och bröa en springform med kanelsocker.
  2. Vispa ihop ägg, olja och socker i en bunke.
  3. Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten. Rör försiktigt tills allt är välblandat.
  4. Vänd försiktigt ner lingonsylt och havregrädde (för matlagning), blanda väl och häll ner i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter, låt svalna upp å ner på ett bakplåtspapper. Annars fastnar kakan lätt i underlaget.
  6. Vispa havregrädde med socker och vaniljsocker, vänd i lingonsylten och rör tills du har en jämn kräm. Häll ner i en spritspåse med stor rund tyll.
  7. Montering och garnering:
  8. Lägg kakan på ett fat och spritsa ut rikligt med lingontoppingen, garnera med färska lingon och krossad polka. Njut av en laktosfri smarrig kaka som dom flesta kan äta, ett säkert kort!