Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mjuk och god äppelkaka

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 32 st har redan röstat

Äppelsäsongen bjuder in till äppelbak – men egentligen passar ju en saftig äppelkaka när som helst. Så gott! Detta är en lättlagad äppelkaka, som bakas utan bakpulver i smeten.

Ingredienser

6 port
  • 300 g kylskåpskallt smör
  • 300 g socker
  • 2 ägg
  • 300 g vetemjöl
  • smör till formen
  • 3-4 äpplen
  • 3 msk strösocker
  • 2-3 msk florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Kör smöret, skuret i små bitar, och sockret i en matberedare monterad med en kniv, vitt och pösigt. Tillsätt äggen och kör tills allt blandas. Tillsätt mjölet och kör till en jämn smet.
  3. Lägg smeten i en smörad släpplätt-kakform eller kakform klädd med bakplåtspapper och jämna ut den med mjölade händer eller med baksidan av en matsked.
  4. Klyfta, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Sikta över florsockret innan servering
3 kommentarer om "Mjuk och god äppelkaka"
  • anngr
    anngr

    Allvarligt!!!? …. måste vara nåt fel på det här receptet, fick slänga hela kakan, var inne 50 min och ändå bara kladd inuti 🙁

    • Adam Carlsson
      Adam Carlsson
      svar till anngr

      Hej Ann! Om det bara var deg så kunde du väl ha lagt in den mer i ugnen? Eller vad vet jag är bara en ortenkille

    • SvansPåÅsna
      SvansPåÅsna
      svar till anngr

      Hej svejs ann, jag hade samma problem som dig och märkte att det hade varigt för mycket vätska i. Jag märkte dock att jag hade haft blekmedel i min äppelkaka av misstag. Detta löste jag igenom att ha i mer utav de torra ingredienserna, jag ökade till ungefär 350 gram utav vetemjölet. Då blev smeten fin och fast och den bakade perfekt och blev väldigt god. Ett tips du med kanske skulle pröva så du får den bästa kakan tull kafferepet. Kärlek, <3