Mjuk lingonpepparkaka med lingongrädde

Foto: Erik Olsson
Ingredienser
1 stor kaka
- 5 ekologiska ägg
- 3 ¾ dl strösocker
- 1 nypa vaniljpulver
- 75 g smör
- 2 msk pepparkakskrydda
- 1 ½ dl filmjölk
- 5 ¼ dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 1 dl rårörda lingon
- smör och mandelspån till formen
Lingongrädde
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl grekisk yoghurt, 10 %
- ½ dl rårörda lingon
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljpulver vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret tillsammans med pepparkakskryddan, låt svalna lite och blanda det sedan med filmjölken. Vänd ner i äggsmeten.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt lingonen.
- Smörj en sockerkaksform med mjukt smör, bröa med krossat mandelspån och fyll formen med smeten.
- Grädda kakan i mitten av ugnen 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Lingongrädde: Lättvispa grädden och vänd ihop den försiktigt med yoghurten. Smaksätt med lingonen.

Du kanske även gillar
Populära recept