Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mjuk chokladkola med flingsalt

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 126 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 75 g smör
  • 1 krm salt
  • ½ dl kakao

Så här gör du

  1. Koka upp grädde, socker, sirap, smör, salt och kakao. Låt koka på medelhög värme tills massan når 118 grader eller klarar mjukt kulprov, tar ca. 20-25 minuter. Rör om då och då medan det kokar.
  2. Kulprovet gör du genom att droppa ner lite av massan i ett glas med kallt vatten, kan du forma massan till en kula är den färdig, annars behöver den koka någon minut till.
  3. Häll upp kolan på i en form på ett bakplåtspapper. Låt svalna ordentligt, kyl ner och skär sedan i bitar.
  4. Strössla över lite flingsalt och rulla in kolorna i små ark bakplåtspapper eller cellofan.
  5. Förvara kolan i kylen, den håller i minst en månad (om du nu lyckas spara den så länge).