Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mjölksyrad kålsallad med lök och morötter

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 portion
  • 1 1/2 dl vassle från cirka 5 dl naturell yoghurt eller filmjölk
  • 1 kg färsk vitkål
  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 2 msk jodfritt flingsalt
  • 1 tsk kummin
  • 2 lagerblad

Så här gör du

  1. Låt yoghurten rinna av i en tratt med kaffefilter över ett litermått. Vasslen används till att mjölksyra grönsakerna.
  2. Ansa och dela vitkålshuvudet och ta bort stocken. Skiva kålen tunt på mandolin. Skala och skiva löken. Skala och grovriv morötterna. Blanda grönsakerna i en stor bunke eller plastlåda med saltet och knåda samman med rena händer tills grönsakerna börja vätska sig.
  3. Lägg över i en ren 3-liters glasburk och varva med kummin och lagerblad. Stompa ner dem med en potatisstöt. Häll över vasslen och täck med en plastpåse fylld med vatten och förslut med plastklämma; påsen används som tyngd så att grönsakerna hålls under vätskeytan i burken. Ställ mörkt och syra grönsakerna 4–14 dagar i cirka 20 graders rumstemperatur. Kontrollera så att vätskan täcker grönsakerna. Om inte, fyll på med saltat vatten (5 deciliter vatten +1 matsked salt). Förvara i kylskåp efter syrning i mindre burkar med lock. Låt smakerna mogna två veckor