Minisemlor med karamellgrädde

Thomas Carlén
Ingredienser
32 stycken
- 2 1/2 dl mjölk
- 25 g jäst för söta degar, ½ paket
- 75 g rumsvarmt smör
- 2 krm salt
- 1 tsk stötta kardemummakärnor
- 1 dl strösocker
- 8 dl vetemjöl, cirka
- 1 tsk bakpulver
Till pensling
- 1 ägg
- 1/4 krm salt
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 1/2 dl vispgrädde
- inkråm från bullarna
Till garnering
- 3 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl karamelliserad kondenserad mjölk, dulce de leche
- florsocker
Så här gör du
- Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt smör i klickar, salt, kardemumma, socker och nästan allt mjöl blandat med bakpulver. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunken, cirka 10 minuter i köksmaskin. Låt jäsa under bakduk, cirka 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen och rulla ut till längder. Dela dem i 16 bitar vardera och rulla dem till små runda bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk, cirka 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg med en nypa salt. Grädda dem i mitten av ugnen, cirka 6 minuter. Låt bullarna kallna på bakgaller under bakduk.
- Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och ovispad grädde. Fyll bullarna med blandningen.
- Vispa grädden tjock och blanda med karamelliserad kondenserad mjölk, dulce de leche. Spritsa karamellgrädde på toppen. Lägg på lock och sikta över florsocker.

Du kanske även gillar
Populära recept