Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Minisemlor med choklad och konjak

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

30 stycken
  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 msk kakao
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g grovhackad mörk choklad
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • inkråm från bullarna
  • 200 g mandelmassa
  • 3/4 dl mjölk
  • 2 msk konjak
  • rivet skal av 1 apelsin
  • cirka 3 dl vispgrädde
  • kakao

Så här gör du

  1.  Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt socker, salt, kakao, ägg, och 1 dl av mjölet. Arbeta ihop till en lös deg. Låt jäsa under en duk i cirka 30 minuter.
  2. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl. Arbeta in det i degen tillsammans med chokladen. Tillsätt resten av mjölet, cirka 5 dl, eller något mer om degen är för lös.
  3. Knåda degen på mjölat bord. Dela den i 30 bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en duk i cirka 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 7–10 minuter. Låt kallna på galler under duk.
  5. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet och grovriv det. Riv mandelmassan, blanda med inkråm, mjölk, konjak och apelsinskal.
  6. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och spritsa på bullarna. Lägg på locken och sikta över kakao.