Logga in här

Mina saftiga och smöriga bullar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 36 st har redan röstat

Ingredienser

1 portioner
  • 150 g Smör
  • 5 dl Mjölk
  • 50 g Jäst
  • 1,5 dl Socker
  • 2 msk Kardemumma
  • 11 dl Mjöl
  • 300 g Smör
  • 1,5 dl Socker
  • 3 msk Kardemumma
  • 3 msk (Kanel)
  • 3 msk (Vaniljsocker)

Så här gör du

  1. Sätt på ugnen på 225 °C
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och få vätskan till ca 37°C (fingervarmt).
  3. Rör ner jästen i den fingervarma vätskan. Tillsätt resterande ingredienser. Kardemumma, socker och mjöl.
  4. Låt degen jäsa under en kökshandduk i ca 1h.
  5. Förbered fyllningen: Värm försiktigt smöret i micron, den skall ej vara smält men den skall mjukna, tillsätt socker och kardemumma. Sedan valfri tillsättning, kanel eller vaniljsmak.
  6. Kavla ut den jästa degen och bred ut fyllningen. Tillsätt Max 2 dl mjöl. Sammanlagt max 13 dom mjöl för att behålla spänst och saftighet.
  7. Vik den utkavlade degen dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Placera sedan bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
  8. Låt bullarna jäsa 15 minuter till under en kökshanduk.
  9. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker.
  10. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 12 minuter på 225 °C