Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mitt nyttiga filmjölksbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 209 st har redan röstat

Ingredienser

2 Limpor
  • 1 lättfil
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl rågsikt
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl grochackade mandlar och hasselnötter
  • 1 dl flytande honung
  • 4 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 2 msk malda brödkryddor

Garnering

  • 1 dl Pumpakärnor eller solroskärnor
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 dl vetekli

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med att blanda ihop alla torra ingredienser. Se till att de blandar sig ordentligt!
  3. Slå på fil, olivolja och honung över mjölblandningen. Rör om så att det blandar sig väl. Det ska kännas som en geggamojja- kladdigt.
  4. Olja i två brödformar och strö runt vetekli runt kanterna. Detta för att få en krispig yta på bröden.
  5. Häll över smeten i de två formarna och garnera med pumpakärnor/solroskärnor.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 1,5-2 timmar (beroende på ugn).
  7. Stick in en gaffel/sticka i slutet av gräddningen. Det är klart när det inte fastnar smet på stickan/gaffeln
  8. Tag ur bröden ur ugnen- och låt vila i formarna minst 30 min. Stjälp ut och låt vila minst 30 min till innan servering.
  9. ÄT och NJUT!
5 kommentarer om "Mitt nyttiga filmjölksbröd"
  • Charlotte Mattsson
    Charlotte Mattsson

    Hej det står att man ska ha olivolja i smeten men står inget om hur mycket , står bara under granering

  • Marie-Louise Söderström
    Marie-Louise Söderström

    Det saknas någon form av mjöl i receptet. Smeten blev som en lös soppa. Jag adderade 2 dl vetemjöl och det blev perfekt.

  • Britt-Marie Frank
    Britt-Marie Frank

    Hej, hur mycket olivolja ska det vara i smeten?
    Britt -Marie

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Britt-Marie Frank

      Hej,
      Och tack för ditt mejl.
      Det här är ett läsarrecept så vi har lite svårt att veta exakt mängd. Men en till två msk kan vara en fingervisning. Olivolja är ganska smakrik. Återkom gärna och berätta hur brödet blev. Mvh Mitt kök-redaktionen