Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Midsommartårta med vilda blåbär, hallon och lakrits

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

1 tårta

Blåbärsbavaroise

  • 300 g blåbärspuré
  • 100 g citronsaft
  • 80 g socker
  • 1/2 vaniljstång
  • 4 gelatinblad
  • 130 g äggula
  • 20 g socker
  • 400 g grädde

Hallonpannacotta

  • 125 g hallonpuré
  • 125 g grädde
  • 2 g rålakritspulver
  • 25 g socker
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 gelatinblad

Chokladbrowniebotten

  • 125 g osaltat smör, smält
  • 100 g socker
  • 125 g mörk choklad
  • 100 g ägg
  • 35 g mjöl
  • 2 g salt
  • 2 g kanel
  • 8 g vaniljsocker

Maräng

  • 25 g äggvita
  • 25 g socker
  • 25 g florsocker
  • 1 g rålakritspulver

Så här gör du

  1. Blåbärsbavaroise: Börja med att blötlägga gelatinet. Blanda äggula och socker i en bunke. Koka blåbärspuré och citronsaften.
  2. Häll i äggulan och sockret i blåbärspurén och sjud alltsammans under konstant omrörning till 83 grader.
  3. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl bavaorisen till ca 20-25 grader vänd sedan i grädden som då ska vara lätt vispad. Fyll upp i formar och frys.
  4. Hallonpannacotta: Koka hallonpurén tillsammans med grädde, lakritspulver, socker och vaniljstång. Tillsätt därefter gelatinet. Fyll upp smeten i runda formar och frys dom.
  5. Chokladbrowniebotten: Rör samman socker och ägg, det ska inte vispas. Smält smöret med chokladen. Rör försiktigt ner chokladen i äggblandningen avsluta med de torra ingredienserna. Fyll upp smeten i ett bläck eller i en tårtring och baka i ugnen på 200 o C i 10-12 minuter.
  6. Maräng: Vispa äggvita med strösockret och fluffigt, sikta florsockret med lakritspulver och vänd ner det i marängen. Spritsa små fina maränger. Torka marängen i ugnen på 100 grader i ca en timme.
  7. Montering: Ta en tårtring lägg den bakade chokladbotten i botten på ringen fyll blåbärsbavaroisen i formen, fyll även några runda formar med bavaroisen och stoppa allt i frysen ca 3-4 timmar tills allt har blivit hårdfruset.
  8. Plocka sedan ut tårtan och dekorera den på toppen med blåbärsbavaorisen samt hallonpannacottan.
  9. Avsluta med att lägga på lakritsmarängerna och färska blåbär. Garnera med lakritskulor, de blå på bilden heter Wild Blueberry.