Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Midsommartårta med vit chokladgrädde & jordgubbar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 34 st har redan röstat

Underbart god och somrig jordgubbstårta med smak av vit choklad och syrlig citron. En härlig tårta som passar perfekt att servera till midsommar och födelsedagskalas.

Recept: Ankarsrum Assistent Original

Ingredienser

12 bitar

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 3/4 dl kokhett vatten
  • 1 1/2 msk citronsaft
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 citron (skal och saft)

Vit chokladgrädde

  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad

Topping

  • 2 l jordgubbar

Så här gör du

  1. Finhacka chokladen, hetta upp grädden i en kastrull utan att koka. Rör choklad och den varma grädden tills det smält samman. Ställ i kylen i minst tre timmar, gärna över natten.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Tillsätt det heta vattnet och citronsaft under vispning. Blanda mjöl, bakpulver, citronskal och vanilj. Sätt ett bakplåtspapper i botten av en springform, smörj kanterna med smör och pudra med mjöl.
  3. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 30 minuter. Kakan ska helt ha stannat innan du tar ut den. Öppna låset på formen för att släppa ut lite fukt, låt svalna under bakduk i den öppnade formen. Dela tårtan med en stor vass kniv i tre eller fyra delar.
  4. Vispa den kalla chokladgrädden tills grädden blivit fluffig, ca 4-5 minuter. Tvätta och ansa jordgubbarna, skiva och täck den nedersta tårtbotten med jordgubbarna. Bred över ett lager chokladgrädde, upprepa på nästa botten och lägg sist på locket. Bred chokladgrädde över hela tårtan och toppa med halverade jordgubbar.