Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mercimek köftesi – turkiska linsbiffar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

30 stycken
  • 4 dl röda linser
  • 7-8 dl vatten
  • 1 buljongtärning av valfri sort
  • 2 dl finmalen bulgur (köftelik)

Kryddmassa

  • 1 gul lök
  • 1 dl rapsolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapuré (kan ersättas med tomatpuré + 2 tsk paprikapulver)
  • 1 msk malen spiskummin
  • ev. torkad och malen chili efter behag
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 4 salladslökar
  • 1 knippe finhackad persilja
  • romansalladsblad

Till servering

  • ev. granatäppelsirap att ringla över
  • citronklyftor
  • valfria grönsaker
  • ev. tsatsiki (se separat recept)

Så här gör du

  1. Skölj linserna i kallt vatten och koka upp dem tillsammans med vattnet i en kastrull. Skumma av och smula sedan ner buljongen. Låt koka på svag värme under lock tills linserna är helt sönderkokta, det tar cirka 20 minuter. Lyft på locket då och då, rör om och mosa linserna lite lätt med baksidan av en matsked.
  2. Stäng av värmen och blanda ner bulgurn. Lägg på locket och låt linsröran svalna.
  3. Finhacka löken till kryddmassan och fräs den mjuk i oljan i en stekpanna. Tillsätt tomat- samt paprikapuré och fräs lite till. Krydda med spiskummin och eventuellt malen chili.
  4. Blanda linsröran med kryddmassan och krydda med salt och peppar. Knåda ihop alltsammans till en jämn smet. Om smeten känns för torr kan du tillsätta lite olivolja. Finhacka salladslöken och blanda ner den tillsammans med persiljan.
  5. Forma avlånga biffar av smeten och lägg dem på en bädd av romansalladsblad på ett serveringsfat. Garnera med citronklyftor. Gillar du syrliga smaker kan du ringla över lite granatäppelsirap.
  6. Servera biffarna som en huvudrätt tillsammans med citronklyftor, grönsaker och tsatsiki, eller som en sidorätt precis som de är.