Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köttbullar – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 512 st har redan röstat

Godaste köttbullarna gör du enligt klassiskt recept från stjärnkocken Melker Andersson. Det här enkla receptet innehåller förutom färs, både ägg och ströbröd. Ströbrödet gör bullarna extra saftiga och ägget får köttbullarna att hålla ihop bättre när du steker dem. Självklart går de ingredienserna att utesluta om du är allergisk mot ägg eller  är glutenintolerant. Dessa köttbullar är perfekta att servera till jul på julbordet, eller med gräddsås och lingonsylt till lunch eller middag som vardagsmat.

Ingredienser

5 personer
  • 1 kg blandfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk senap
  • 1 stycken ägg
  • 1 gul lök (finhackad och sauterad)
  • salt och vitpeppar eller svartpeppar

Så här gör du

  1. Stek löken genomskinlig och mjuk.
  2. Blanda matlagningsgrädden, senap och ströbrödet i en bunke. Låt svälla i 5-10 minuter.
  3. Blanda ihop alla ingredienser tillsammans med gräddblandningen. Låt färsen stå och sätta sig ca 10 min.
  4. Rulla och stek i en panna med smör.
13 kommentarer om "Köttbullar – klassiskt recept"
  • Sveden1
    Sveden1

    Jag förstår inte varför alla, även s k mästerkockar ska blanda in ströbröd eller potatis i kötfärsblandningen. Det behövs inte! Man kommer inte ifrån att slutresultatet smakar bröd/potatis. Ren köttfärs eller inblandning av fläskfärs ger en bättre smak och konsistensen blir lite hårdare men helt ok. Förstår att man blandade in bulkvaror förr i tiden då kött var en lyxvara. Det behöver vi inte längre. Så har jag sagt det och nu känns det bra!/Per

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Sveden1

      Hej Per! Tack för din kommentar. Ströbröd är fantastiskt för det gör köttbullarna saftiga. Utan ströbröd finns det en risk att bullarna blir hårda. Men det går så klart lika bra att göra med eller utan. Allt gott, /Julia – redaktör Mittkök.se.

  • Henke55
    Henke55

    Koka dom råa köttbullarna tills dom flyter upp( som Frikadeller), sedan steker man dom. Då förblir dom runda och saftiga.

  • sallerup
    sallerup

    The reason for the strobord is to make the meatballs much more tender. Without the stroborod kottbullarna blir harda som sma stenkulor. My mum told me that 60 years ago.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till sallerup

      Hej! Precis. Ströbröd gör köttbullarna saftiga och goda. 🙂

  • Elizabeth Jonsson
    Elizabeth Jonsson

    Gjorde precis som recept med 2 kilo köttfärs och de blev super goda, alla gick åt på en gång. Familjen sa att det var de bästa de hade ätit.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Elizabeth Jonsson

      Vad roligt att höra! Tack för din kommentar. /Stina, webbredaktör Mittkök.se

  • Liindah91
    Liindah91

    Hur blir dom om man har dom i ugnen istället? Grader och tid?

  • Peter Thunander
    Peter Thunander

    Jag kör dom gärna i ugn och steker på dem lite snabbt efteråt för yta. 200 grader i 10.-15 minuter beroende på hur stora man gör. När de börjar släppa ut safter i långpannan (det blir ”steksky”) är det dags att ta ut dem , låta svalna lite och sedan steka yta.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Peter Thunander

      Hej Peter,
      Tack för ett bra tips!

      Mvh,
      Beatrice | Mitt kök

  • Goran Rosenlund
    Goran Rosenlund

    Jag använder mig av ett liknande recept som mitt kok. Jag gor mycket på en gång, halvsteker dom, när dom är kalla fryser jag dom. När tillfälle gives med kottbullar till middag, då steker jag dom färdiga i ugnen med smor.