Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Medelhavsgryta med fisk & räkor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Gryta på vit fisk och räkor som serveras tillsammans med citronmarinerade belugalinser och en rouille.

Ingredienser

6 portioner
  • cirka 725 g sej och kolja eller annan vit miljömärkt fisk

Grönsaksröra:

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 morötter, 200 g
  • ½ fänkål, 150 g
  • ½ röd spansk chilifrukt
  • 1 zucchini, 200 g
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk skaldjursfond
  • 1 dl vatten
  • ½ citron, rivet skal

Till garnering:

  • 250 g räkor med skal
  • färsk timjan
  • citronzest

Citronmarinerade belugalinser:

  • 2 dl svarta belugalinser
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 kvistar timjan
  • ½ citron, rivet skal
  • 2 msk rapsolja

Rouille:

  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk raps- eller solrosolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Så här gör du

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär morötter i tärningar. Skär fänkål i tunna skivor. Spara fänkålsdillen till garnering. Kärna ur och finhacka chilin. Dela och kärna ur zucchinin. Skär halvorna i skivor. Fräs grönsakerna i en gryta med olja i 3 minuter.
  2. Späd med vitt vin och låt det koka in. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, skaldjursfond, vatten och citronskal. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg över grönsaksröran i en ugnsfast form.
  3. Värm ugnen till 200 grader. Skär fisken i bitar och salta lätt. Lägg fisken ovanpå grönsaksröran och sätt in i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Garnera med skalade räkor, fänkålsdill, timjan och zestat citronskal.
  4. Belugalinser: Koka linserna enligt anvisning på förpackningen, men tillsätt kycklingfond och timjan. Låt linserna svalna och sila dem. Tillsätt citronskal och rapsolja. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rouille: Blanda alla ingredienserna till såsen och smaka av med lite salt och vitpeppar.
  6. Servera fiskgrytan tillsammans med linserna och rouille.