Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mazarinpaj med saffran

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 59 st har redan röstat

Ljuvligt bakverk med spröd botten, toppad med mandelmassa smaksatt med saffran. Gör en läcker glasyr och bred ut över pajen.

Ingredienser

8 portioner

Pajbotten

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 äggula (spara vitan)

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 20 g smör, mjukt
  • ½ g (1 påse) saffran
  • 1 msk vatten
  • 3 äggulor (spara vitorna)
  • 4 äggvitor

Glasyr

  • 1 äggvita
  • 2–2 ½ dl florsocker

Så här gör du

  1. Pajbotten: Skär smöret i tärningar och blanda med vetemjölet och sockret. Blanda i äggulan och blanda till en jämn pajdeg. Lägg pajdegen i en plastpåse och lägg in den i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Fodra en pajform, cirka 22 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
  4. Fyllning: Höj temperaturen i ugnen till 200 grader.
  5. Riv mandelmassan fint. Vispa i smöret med en elvisp. Rör ut saffranet i vattnet och vispa ner i mandelmassan. Vispa i en äggula i taget.
  6. Vispa upp äggvitorna i en separat skål och vänd sedan ner äggvitorna i smeten. Häll upp smeten i pajskalet, jämna till ytan och grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter.
  7. Glasyr: Vispa upp äggvitan med en elvisp. Sikta och vispa i florsockret. Bred glasyren över pajen.