Matvetesallad med renskav och grönkål

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- 3 dl matvete
- 150 g grönkål med stjälk
- 1/2 purjolök, gärna det gröna
- 1 pkt viltskav, 240 g
- rapsolja
- 10 stötta enbär
- salt
- nymald peppar
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 klyftade röda äpplen
- 1 dl torkade tranbär
- ca 1 dl rostade pumpakärnor
- färsk timjan
Västerbottensnobis
- 1 ägg
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 msk skånsk grov senap
- 2 dl rapsolja
- salt
- nymald peppar
- 2 dl grovriven västerbottensost
- 2 msk finhackad färsk timjan
Så här gör du
- Koka matvetet enligt förpackningen. Häll av överblivet kokvatten och låt ånga av.
- Repa grönkålen från stjälkarna och riv bladen i mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken.
- Stek renskavet i rapsolja enligt förpackningen, strimla köttet under stekningen. Tillsätt grönkål, purjolök och enbär. Fräs runt någon minut. Krydda med salt och peppar.
- Ta pannan från värmen. Blanda i matvete, vinäger, äpple och tranbär. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp salladen och strö över pumpakärnor och färska timjanblad. Servera med dressingen.
- Dressing: Koka upp vatten. Lägg i ägget och koka 2 minuter, det ska fortfarande vara rinnigt. Spola ägget kallt.
- Skrapa ner ägget i en hög och smal bunke. Tillsätt vinäger och senap. Mixa i oljan i en tunn stråle, till en tjock dressing. Smaka av med salt och peppar. Blanda i ost och timjan. Låt gärna smakerna mogna före servering.

Du kanske även gillar
Populära recept