Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Matvetesallad med renskav och grönkål

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 3 dl matvete
  • 150 g grönkål med stjälk
  • 1/2 purjolök, gärna det gröna
  • 1 pkt viltskav, 240 g
  • rapsolja
  • 10 stötta enbär
  • salt
  • nymald peppar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 klyftade röda äpplen
  • 1 dl torkade tranbär
  • ca 1 dl rostade pumpakärnor
  • färsk timjan

Västerbottensnobis

  • 1 ägg
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk skånsk grov senap
  • 2 dl rapsolja
  • salt
  • nymald peppar
  • 2 dl grovriven västerbottensost
  • 2 msk finhackad färsk timjan

Så här gör du

  1. Koka matvetet enligt förpackningen. Häll av överblivet kokvatten och låt ånga av.
  2. Repa grönkålen från stjälkarna och riv bladen i mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken.
  3. Stek renskavet i rapsolja enligt förpackningen, strimla köttet under stekningen. Tillsätt grönkål, purjolök och enbär. Fräs runt någon minut. Krydda med salt och peppar.
  4. Ta pannan från värmen. Blanda i matvete, vinäger, äpple och tranbär. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp salladen och strö över pumpakärnor och färska timjanblad. Servera med dressingen.
  6. Dressing: Koka upp vatten. Lägg i ägget och koka 2 minuter, det ska fortfarande vara rinnigt. Spola ägget kallt.
  7. Skrapa ner ägget i en hög och smal bunke. Tillsätt vinäger och senap. Mixa i oljan i en tunn stråle, till en tjock dressing. Smaka av med salt och peppar. Blanda i ost och timjan. Låt gärna smakerna mogna före servering.