Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Matpaj med sötpotatis

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 8 filodeg ark, tinade
  • 50 g smält smör eller solrosolja

Till fyllningen

  • 25 g smör eller olja
  • 1 liten lök, tärnad
  • 1 stor vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk färskriven ingefära, en rågad
  • 1 tsk garam masala
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 tsk malen koriander
  • 450 g sötpotatis, skalad och tärnad
  • 400 g kikärtor, avrunna och sköljda
  • 200 ml grönsaksbuljong
  • 400 g burktomater, hackade eller krossade
  • 125 ml kokosmjölk
  • god nypa socker
  • 100 g fryst spenat
  • 1/2 kruka koriander
  • havssalt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Börja med fyllningen: Smält smöret i en stor tjockbottnad kastrull och stek löken och sötpotatisen tills den har mjuknat. Rör i vitlök och ingefära och koka i ytterligare 30 sekunder eller så. Tillsätt garam masala, spiskummin och torkad koriander och koka i ytterligare en minut under omrörning.
  2. Rör i buljong, tomater, kokosmjölk och socker. Låt koka i 15 minuter.
  3. Tillsätt kikärter, koriander, spenaten och blanda väl, låt sedan sautera i ett par minuter. Krydda med salt och peppar. Blandningen ska inte vara så vattning, om den är det koka ytterligare så den reducerar något. Ta bort från värmen och låt svalna helt.
  4. Värm ugnen till 180C. Pensla botten och sidor av en stor 1,5 liters ugnsfast stekpanna eller så kan du använda en 23 cm kakform med lös botten som du penslar med smält smör.
  5. Borsta två av filodegsark med smält smör eller olja. Fyll sedan formen med filodegen, pensla mellan varje ark.
  6. Skeda i den kylda sötpotatisblandningen .Vik den överhängande degen över fyllningen över pajen. Borsta all filodeg på toppen och på kanterna med smält smör eller olja. Grädda i 20-25 minuter eller tills filodegen är krispig och gyllene.
  7. Servera skuren i skivor och lägg på plåtar med lite sallad, om önskat.