Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Matjestårta
 – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 39 st har redan röstat

Ingredienser

10 portioner på en buffé
  • 125 g smör

  • 200 g kavring

  • 4 gelatinblad

  • 250 g hela matjessillfiléer

  • 1/2 dl matjesspad

  • 6 dl gräddfil

  • 2 finhackade schalottenlökar

  • Dekoration

  • 2 knippen hackad gräslök

  • 1 finhackad röd lök


Så här gör du

  1. Smält smöret i en kastrull. Skär kavringen i skivor och mindre bitar. Använd matberedare och mixa smör och kavring till en grusig konsistens.

  2. Använd en form med löstagbar kant och klä den invändigt med platsfolie. Det gör inget om det sticker upp över kanterna. Tryck ut brödsmulorna ganska hårt i botten på formen.

  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

  4. Strimla och skär sillen i småbitar, lägg i en bunke, blanda i sillspad, gräddfil och schalottenlök.
  5. 
Krama ut gelatinbladen, lägg i en kastrull med 1 msk vatten och smält på svag värme. Ta kastrullen åt sidan och blanda gelatinet med 1 dl av gräddfilsblandningen. Rör sedan ner alltihop i den stora bunken. Rör om väl.

  6. Häll gräddfilsblandningen i formen och ställ in i kylen. Täck tårtan med gräslök och rödlökshack innan den ska serveras. Lossa tårtan försiktigt och lägg på ett fat.