Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Matjestårta – gott recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Silltårta är riktigt gott och ett kul alternativ till det traditionella sillintaget. Laga tårtan i god tid så att den hinner stelna lagom till påsken. Se till att ost- och sillfyllningen är rumstempererad, så att det smälta gelatinet inte koagulerar när den blandas i.

Ingredienser

6 portioner
  • 1 bit kavring, cirka 250 g
  • 75 g smör, smält
  • 4 medelstora kokta kalla potatisar, av fast sort
  • 3 msk finhackad krusbladig persilja
  • 2 msk lag som matjessillen ligger i + 1-2 msk sillspad till smaksättningen
  • 400 g cream cheese, rums­tempererad
  • 3-4 matjesfiléer, skurna i bitar, rumstempererade
  • 4 blad gelatin

Garnering

  • 2 dl creme fraiche
  • gräslök

Så här gör du

  1. Finfördela kavringen i matberedare. Tillsätt smöret och kör till en jämn massa. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant. Ställ kallt cirka 15 minuter.
  2. Skala och skär potatisen i små tärningar. Lägg dem i en bunke. Blanda dem med persiljan och 2 msk av matjeslagen. Bred ut potatisen i pajformen. Ställ kallt.
  3. Mixa ihop de rumstepererade cream cheese- och sillbitarna. Smaka av med sillspad om det behövs mera sälta.
  4. Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Ta upp gelatinet, krama ur och smält det i 1 msk vatten på svag värme i en liten panna. Häll det smälta gelatinet i sillblandningen och blanda ihop så att allt blandas ordentligt. Häll och fördela fyllningen i formen. Låt tårtan stelna minst 4 timmar, gärna över natten.
  5. Vispa creme fraichen med elvisp och bred ut den över tårtan. Garnera med finklippt gräslök.