Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Matjessilltårta – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar

Botten

  • 200 g kavring
  • 75 g smör

Fyllning

  • 3 gelatinblad
  • 1 rödlök
  • 1 burk (ca 200 gram) matjessill
  • 250 g kvarg
  • 3 dl gräddfil
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk hackad dill

Till garnering

  • 1 dl hackad gräslök
  • 1 dl hackad rödlök
  • 1 dl hackad dill
  • hackat ägg i mitten
  • krondill eller dillkvist

Så här gör du

  1. Mixa kavringen i en mixer.
  2. Smält smöret och blanda ner det i kavringsmulorna. Mixa ihop.
  3. Tryck ut kavringsmeten i en springform, 22–24 centimeter i diameter. Ställ in formen i kylen. Gör fyllningen under tiden.
  4. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
  5. Skala och hacka rödlöken och skär matjessillen i tärningar.
  6. Blanda ihop lök, matjessill, kvarg, gräddfil, vit- peppar och dill.
  7. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Blanda hastigt ner gelatinet i matjessill- röran. Häll upp den i springformen. Jämna till ytan och låt tårtan stå i kylen i 4–5 timmar.
  8. Ta ut tårtan ur kylen och garnera med gräslök, rödlök, dill, hackat ägg i mitten och krondill eller dillkvist.