Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Matjessillpajer med lök & citron

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

8 portionspajer eller 1 stor vanlig
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 125 g margarin eller smör
  • 2 msk riktigt kallt vatten

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • margarin eller smör, att steka i
  • 200 g avrunnen matjessill
  • 1/2 dl finhackad gräslök
  • 1/2 dl finhackad dill
  • finrivet skal från 1 citron
  • 100 g riven lagrad ost

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • salt och peppar

Garnering

  • gräslök, rödlök och dill

Så här gör du

  1. Kör mjölet och matfettet i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör alltsammans till en deg.
  2. Dela degen i 8 jämnstora bitar och tryck ut dem i portionsformar (cirka 10 centimeter i diameter). Ställ pajformarna kallt i 30 minuter. Förgrädda dem i 225 grader i 10 minuter.
  3. Hacka löken och fräs den mjuk i margarin eller smör i några minuter, Skär matjessillen i bitar. Blanda lök, sill, gräslök, dill, citronskal och ost i en bunke. Fördela röran i formarna.
  4. Vispa ihop äggstanningen och häll över pajerna. Grädda i cirka 25 minuter. Garnera med lök och dill.