Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Matjesill med dillpotatis, ägg och brynt smör

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g matjesill
  • 800 g färskpotatis
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dill
  • 100 g smör
  • 6 färsklökar/gula lökar
  • 6 ägg
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 200 g smör att bryna i
  • Salt

Så här gör du

  1. Borsta och koka potatisen i välsaltat vatten.
  2. Koka även äggen, börja från kallt vatten och när det börjar koka ta tid. Mellan 05:30 till 6 minuter, ta av från spisen och kyl ner i kallt vatten till ljumna och skala äggen.
  3. Ta fram en stekpanna och bryn smöret. Börja med en het panna och låt smöret skumma, när skummet lagt sig och det doftar nötigt. Ta bort från värmen och slå upp i en kall kastrull eller skål.
  4. I samma stekpanna, stek den skivade löken på hög värme och sänk sedan temperaturen och låt löken steka klart långsamt. Tillsätt lite av det brynta smöret till löken medan det steks.
  5. Häll av vattnet från potatisen och krossa den tillsammans med hackad dill, smör och gräddfil. Låt inte potatisen stå för länge blandad med gräddfilen, då vattnar sig den, gör precis innan servering.
  6. Servera potatiskrossen med hel matjesill, toppa fisken med stekt lök, äggbitar, brynt smör och klippt krasse på toppen.