Masoor dal – indisk linssoppa

Foto: Ulrika Ekblom
Ingredienser
6 portioner
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 grön chili
- 2 tomater
- ghee (klarat smör) eller olja till stekning
- 2 tsk hela spiskumminfrön
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk malen asafoetida (kan uteslutas)
- 1 tsk torkad och malen chili eller paprikapulver
- 1 msk riven färsk ingefära
- 3 dl torkade röda linser
- ca 8 dl hett vatten
- 1 1/2 tsk salt
- 1/2 dl finhackad färsk koriander
- citronklyftor att pressa över
- chiliflakes att strö över
Så här gör du
- Finhacka lök, vitlök och chili. Skär tomaterna i små tärningar.
- Hetta upp ghee i en kastrull och fräs löken tillsammans med spiskumminfrön i cirka 3 minuter. Tillsätt vitlök, chili, garam masala, gurkmeja, asafoetida, malen chili och ingefära och stek i ytterligare några minuter. Tillsätt tomat och stek lite till.
- Rör ner linser, vatten och salt. Låt soppan småkoka under lock i cirka 30 minuter, rör om med jämna mellanrum. Vänd ner koriander och späd eventuellt med mer vatten om soppan känns för tjock.
- Servera tillsammans med citronklyftor att pressa över, och chiliflakes att strö över.

Du kanske även gillar
Populära recept