Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Masoor dal – indisk linssoppa

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 28 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grön chili
  • 2 tomater
  • ghee (klarat smör) eller olja till stekning
  • 2 tsk hela spiskumminfrön
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen asafoetida (kan uteslutas)
  • 1 tsk torkad och malen chili eller paprikapulver
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 3 dl torkade röda linser
  • ca 8 dl hett vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl finhackad färsk koriander
  • citronklyftor att pressa över
  • chiliflakes att strö över

Så här gör du

  1. Finhacka lök, vitlök och chili. Skär tomaterna i små tärningar.
  2. Hetta upp ghee i en kastrull och fräs löken tillsammans med spiskumminfrön i cirka 3 minuter. Tillsätt vitlök, chili, garam masala, gurkmeja, asafoetida, malen chili och ingefära och stek i ytterligare några minuter. Tillsätt tomat och stek lite till.
  3. Rör ner linser, vatten och salt. Låt soppan småkoka under lock i cirka 30 minuter, rör om med jämna mellanrum. Vänd ner koriander och späd eventuellt med mer vatten om soppan känns för tjock.
  4. Servera tillsammans med citronklyftor att pressa över, och chiliflakes att strö över.