Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Maskrossirap

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 220 st har redan röstat

Ingredienser

1 burk
  • 1/2 l maskrosblommor eller maskrosblomblad
  • 1/2 l vatten
  • 1 l socker
  • ev citronzest

Så här gör du

  1. Börja med att skaka och skölj blommorna för att få bort eventuella småkryp
  2. Antingen kan du plocka av alla gula små blad från blommorna och göra honungen på dessa eller så kokar du hela blommorna. Det senare ger en lite beskare honung medan det förra är lite mer jobb.
  3. Koka upp blommorna/blombladen i vattnet i en kastrull och låt puttra ca 20 min. Här kan du också ha med citronzest om du önskar.
  4. Låt sedan vätskan stå och dra tills den svalnat innan du silar den genom en saftsil och häller tillbaka saften i kastrullen.
  5. Blanda med sockret och låt koka tills det fått en lagom trögflytande honungsliknande konsistens. Det tar ca 1 timme. Observera att den blir trögare när den svalnar så testa dess konsistens på t.ex. ett fat du haft i frysen.
  6. Häll upp i fina burkar och njut.
10 kommentarer om "Maskrossirap"
  • Raring
    Raring

    Det låter gott och värt att prova. Synd på en missvisande rubrik för bara bin kan göra honung!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Raring

      Hej och tack för ditt mejl. Vi har nu förtydligat receptet så att man inte ska förväxla denna produkt med honung. Mvh Mitt kök-redaktionen

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Åsa Bäckman

      Hej Åsa,
      Här hade det visst råkat försvinna en bokstav, tack för att du gjorde oss uppmärksamma på detta!

      Mvh,
      Beatrice, Mitt kök

  • Britt Lennartsson
    Britt Lennartsson

    Jag har försökt att göra maskrossirap men det går inte bra. Har låtit den koka i drygt en timme och den kändes bra när jag provade på ett fat som stått i frysen. hällde upp i burkar men när det hade svalnat var det en stor, ganska hård pyramid av socker i botten. Jag kokade ytterligare en kvart men det blev samma resultat. Kan det vara så att mängden vätska är för liten för att lösa mängden socker? Försökte koka om på nytt med 1dl vatten tillsatt men det är fortfarande osmält socker i burkarna,

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Britt Lennartsson

      Hej Britt, tack för ditt mejl och tråkigt att sirapen inte blev lyckad. I liknande recept på maskrossirap används 2 1/2 dl socker per dl vätska, men resultatet för dig blev ju detsamma när du tillsatte mer vätska. Och ”koktiden” kan variera en aning, men målet är att ”smälta ihop” sockerblandningen tills en sirap bildas. Undvik att koka blandningen för då kan för mycket vätska avdunsta och sirapen kan då kristalliseras i burken. Hoppas du hinner med ett nytt försök. Mvh Mitt kök-redaktionen

  • Tessan Hirsch
    Tessan Hirsch

    Vi testar ännu engång nu, förra gången blev den stenhård och var bara att hälla bort, det står KOKA i receptet, men i kommentarerna står det att det inte ska koka för då blir det en enda klump med socker, hur ska vi göra egentligen??? Hoppas att det blir bra denna gång, annars kommer vi nog testa ett annat recept.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Tessan Hirsch

      Hej och tack för din kommentar.
      Vad tråkigt att sirapen inte blev som önskat.
      Det tar lite olika lång tid att reducera vätskan och den ska koka lugnt.
      Om du inte ger dig i kast med ett nytt försök av det här receptet kanske det här fungerar bättre för dig http://smakverk.se/recept-maskrossirap/
      Mvh Mitt kök-redaktionen