Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Maskrosmarmelad

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 24 st har redan röstat

Ingredienser

2 burkar
  • 70 maskrosor
  • 2 citroner, fruktköttet
  • 500 g strösocker
  • 30 g fruktpektin eller 2 äpplen
  • skalet från 5 citroner
  • 100 g färskpressad citronsaft (ca 3 st)
  • 850 g vatten

Så här gör du

  1. Plocka loss kronbladen från blommorna, det är viktigt att inget grönt kommer med för då blir det beskt. Skala citronen och tärna köttet i mindre bitar.
  2. Blanda socker och pektin om du använder det för att undvika klumpar och ställ åt sidan så länge. Riv annars äpplena på rivjärn. Koka upp resterande ingredienser och häll sedan ner pektinblandningen i en tunn stråle under omrörning. Använder du rivet äpple kokar du upp det tillsammans med övriga ingredienser.
  3. Låt småkoka i cirka 40 minuter och ta sedan av kastrullen från värmen. Mixa marmeladen om du tycker det är obehagligt med kronbladen, annars är det bara att hälla upp den i varma sterila burkar. Låt svalna och förvara i kylen. Använd på mackan, pannkakan, till ost eller på glassen.