Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Marockansk lammfärspaj under lock

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Pajdeg

  • 5 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 1 dl vatten
  • 2 äggulor
  • 50 g smält smör
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 500 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • olivolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 kanelstång
  • 1 1 ⁄2 tsk malen spiskummin
  • 1 ⁄2 g saffran
  • 1 msk färsk, riven ingefära
  • 2 msk kalvfond
  • 400 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 ⁄2 butternutpumpa, cirka 500 g
  • 400 g kikärter
  • 150 g kärnfria katrinplommon
  • 1 tsk harissa
  • 1 kruka hackad koriander
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Mixa ihop mjöl, salt och vatten i matberedaren. Tillsätt äggulor och smör och arbeta ihop till en smulig massa. Knåda sedan ihop till en deg. Platta ut degen till en platta och vira in i plastfolie. Lägg degen i kylen medan du tillagar grytan till fyllningen, i cirka 45 minuter.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och paprika i olivolja.
  3. Höj värmen, lägg i färsen och stek den smulig. Låt kryddorna fräsa med mot slutet. Tillsätt fond, tomater och vatten. Koka under lock i 30-35 minuter.
  4. Skala pumpan och skär i grova tärningar. Blanda ner pumpan i grytan när cirka 15 minuter av koktiden återstår.
  5. Skölj kikärterna och dela större plommon och blanda ner när cirka 5 minuter återstår. Blanda i harissa och koriander. Smaka av med salt.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Häll över lammfärsgrytan i en stor, rund ugnsform. Kavla ut degen till ett lock som ska täcka formen. Rulla ut degen över formen och nyp fast runt kanterna.
  8. Skär ut några dekorativa hål så att ångan kommer ut. Om du vill kan du göra några dekorationer av degen som blir över och trycka fast ovanpå locket. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter eller tills locket har fin färg.