Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Marockansk lammfärsgryta med couscous

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Lammköttbullar

  • 600 gr lammfärs
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 0 ,5 tsk malen koriander
  • 1 tsk kanel
  • Salt och peppar

Sås

  • 1 finhackad gul lök – klar
  • 1 finhackad vitlöksklyfta – klar
  • 3 msk olivolja
  • 0 ,5 gr saffran
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 400 gr krossade tomater
  • 1 ,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 1 citron, pressad saft
  • Salt och peppar

Couscous

  • 3 dl couscous
  • 5 dl kokande vatten
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • 3 msk hackad persilja

Till servering

  • Harissa eller sambal oelek
  • Hackad mandel

Så här gör du

  1. Börja med såsen. Bryn lätt lök och vitlök i olivoljan. Tillsätt saffran, ingefära, spiskummin och paprikapulver. Låt steka med i någon minut och tillsätt sedan tomatkrossen, kalvfond och vatten. Låt koka upp och puttra.
  2. Blanda lammfärsen väl med de övriga ingredienserna till köttbullarna. Rulla till små köttbullar och lägg i den kokande såsen. Låt koka i 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft.
  3. Under tiden grytan puttrar, koka upp vatten till couscousen. Dra av från värmen. Häll i olivolja och smaka av med salt. Häll i couscousen, sätt på locket och låt svälla i ca 10 minuter (se instruktioner på förpackningen). Fluffa sedan till couscousen och blanda i hackad persilja.
  4. Servera genast grytan med couscous, lite harissa och hackad mandel.