Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Marockansk auberginesoppa med fyllda dadlar

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Värmande kryddor och en brytning mellan sött, syrligt och salt kännetecknar det smak- och färgrika marockanska köket. Här ger den salta fetaosten, sötman från dadlarna och det friska granatäpplet en spännande smakbrytning till den vegetariska soppan.

Ingredienser

4 portioner
  • cirka 500 g aubergine
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • ½ g saffran
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1 ½ liter vatten
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 dl bulgur
  • 1 burk kikärter, 400 g
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 tsk harissa
  • 1 dl hackad koriander
  • 2 dl hackad persilja
  • cirka 1 dl mandel

Till servering:

  • turkisk yoghurt
  • granatäppelkärnor

Fyllda dadlar:

  • cirka 16 färska dadlar
  • 50–75 g fetaost

Så här gör du

  1. Skär auberginen i grova bitar. Lägg den i durkslag och blanda med salt. Låt dra 20–30 minuter. Torka av auberginen. Hacka lök och vitlök.
  2. Mjukstek löken i olivolja. Blanda i aubergine och vitlök. Låt fräsa med tills auberginen börjar få färg. Tillsätt kryddorna mot slutet.
  3. Blanda i tomater, vatten och buljong. Koka under lock i cirka 30 minuter. Tillsätt bulgur när cirka 12 minuter av koktiden återstår.
  4. Skölj kikärterna och blanda i. Smaka av med citronsaft, harissa och salt. Blanda i örterna.
  5. Skålla och skala mandeln under tiden soppan kokar. Rosta den i en torr och het panna.
  6. Toppa soppan med en klick yoghurt, mandel och granatäppelkärnor. Servera med dadlarna.
  7. Dadlar: Sätt ugnen på 225 grader. Skär ett litet snitt i dadlarna och plocka ur kärnorna. Forma små bollar av osten och fyll dadlarna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Värm i övre delen av ugnen cirka 7 minuter.