Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Marinerad fläskfilé med jordgubbssalsa & fetaostsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 2 fläskfiléer à 600 g
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2-3 tsk citronpeppar
  • 3 msk smör & rapsolja

Marinad:

  • strimlat skal av 1 vältvättad citron
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  • ½ dl vitt matlagningsvin
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 knippa örter, till exempel timjan och oregano

Jordgubbssalsa:

  • 500 g jordgubbar
  • 1 liten rödlök
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk citronsaft
  • rosépeppar
  • flingsalt

Fetaostsås:

  • 150 g fetaost
  • 2 dl gräddfil

Till garnering:

  • färska örter

Så här gör du

  1. Pensla köttet med oljan och gnid in det med smulat salt, vitlök och citronpeppar.
  2. Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna, lägg i köttet och bryn vackert brunt runtom, 5-10 minuter.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in köttermometer så att spetsen kommer in i den köttigaste delen av köttet. Stek köttet i nedre delen av ugnen till 70-71° innertemperatur.
  4. Ta upp köttet, lägg på en bit folio och låt svalna. Sila skyn.
  5. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Blanda i den silade skyn. Lägg köttet med marinaden i dubbla plastpåsar eller övertäckt i en bunke och låt marinera i kylskåp 3-4 timmar, gärna över natten. Vänd köttet då och då.
  6. Jordgubbssalsa: Snoppa av och skär jordgubbarna i små bitar. Skala och hacka löken. Blanda jordgubbar, lök, citronsaft och vinäger. Krydda med rosépeppar och smulat flingsalt.
  7. Fetaostsås: Mixa ihop fetaosten delad i mindre bitar och gräddfilen. Smaka av med nymalen svartpeppar.
  8. Servering: Ta upp köttet och skär det i bitar. Skeda över lite marinad. Garnera med färska örter och servera med jordgubbsalsa och fetasås.
2 kommentarer om "Marinerad fläskfilé med jordgubbssalsa & fetaostsås"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Pynt

      Hej,
      Fläskfilé kan du frysa in men vi föreslår att du gör marinaden separat, vilken också går att frysa in, och marinerar när det är dags att tillaga fläskfilén.
      Mvh Mitt kök-redaktionen