Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pumpapaj – god efterrätt till halloween

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Baka en klassisk pumpapaj till Helloween. Det här receptet är hämtat ur boken “Fira med Maria Montazami”. Och pajen kan gärna ätas även när det inte är Halloween…

– Det här är halloweenhelgens höjdpunkt, säger Maria Montazami.

Ett tips, när du lagat pajen: Klipp en mall med ett  pumpaansikte ur ett papper och lägg på pajen när den svalnat. Sikta florsocker över, ta bort pappret – och du har fått en festligt dekorerad paj!

√ Sugen på att baka läskigt gott halloweengodis – här är 4 enkla recept

Ingredienser

1 paj
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ krm salt
  • ½ dl strösocker
  • 1 st litet ägg
  • 1-2 st butternut squash-pumpor (totalt knappt 1 kg)
  • 3 st ägg
  • 1½ dl råsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1-2 tsk mald kryddnejlika

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela pumpan och gröp ur kärnorna.
  2. Lägg halvorna med snittsidan ner på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta pumpahalvorna i ugnen 25-30 minuter tills de känns helt mjuka när du sticker i dem med en kniv.
  3. Låt dem svalna. Gröp ur köttet. Mixa det till en puré, lättast med handmixer.
  4. Nyp ihop smör, mjöl, salt och socker för hand eller kör i matberedare. Blanda i ägget och arbeta till en smidig deg.
  5. Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant, och grädda 10-12 minuter.
  6. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Vispa ihop ägg och råsocker pösigt med elvisp.
  7. Blanda i grädden, pumpapurén och kryddorna. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och ställ in i ugnen ytterligare 30-35 minuter. Börjar degen eller fyllningen få för mycket färg, kan du täcka med aluminiumfolie eller bakplåtspapper. Låt svalna. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
6 kommentarer om "Pumpapaj – god efterrätt till halloween"
  • Daniel Levy
    Daniel Levy

    Det ska nog inte vara 1-2 tsk kryddnejlika, det brukar snarare vara något kryddmått eller två.

  • Cecilia
    Cecilia

    Ugnsvärmen? Det står sätt ugnen på 200gr i början av receptet. Sedan när man ska sätta in pajen med fyllningen står det sänk ugnen till 200gr? Känner mig lite konfyst, men vi får väl se hur det blir. Är mitt uppe i tillagningen.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Cecilia

      Hej, nu är gradtalet ändrat så att det ska stämma. Börja med 225 grader. Sänk sedan till 200. Hoppas pajen blev lyckad. Mvh Mitt kök-redaktionen

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Britt O'Shea Fd Skov

      Hej Britt! Här hade det blivit lite knasigt. Det ska vara 1 tesked ingefära. Jag har ändrat receptet så att det stämmer. Lycka till med pajen! Hälsningar Patricia på Mitt kök.