Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Marängswiss med saffransglass, knäck & chokladsås

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Saffransglass

  • 1/2 g saffran (1 paket)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk konjak
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 1 apelsin, finrivet skal + 1 msk saft

Chokladsås

  • 1 dl kakao
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Till servering

  • 2 dl vispgrädde
  • 12-18 knäck
  • 4 dl hallon och blåbär, färska

Så här gör du

  1. Lös saffranet i socker, mortla och tillsätt konjak i en rostfri kastrull. Koka upp med mjölk och grädde.
  2. Vispa äggulor och socker till ett fluffigt skum. Häll den varma gräddmjölken över gulorna, vispa och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Det får inte koka.
  3. Häll upp massan i en bunke och kyl ner. Tillsätt apelsinskal och saft. Låt glassmassan stå i kylen över natten för bästa resultat. Sila av och kör i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen minst 1 timme.
  4. Chokladsås: Blanda allt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 7-10 minuter under omrörning. Såsen tjocknar något när den kallnar.
  5. Vispa upp grädden och lägg upp glassen, maränger, knäck och bär. Ringla över chokladsåsen eller servera den i en kanna bredvid.