Marängswiss med saffransglass, knäck & chokladsås

CHRISTINA SUNDIEN
Ingredienser
4 portioner
Saffransglass
- 1/2 g saffran (1 paket)
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk konjak
- 4 dl mjölk
- 3 dl vispgrädde
- 6 äggulor
- 2 dl strösocker
- 1 apelsin, finrivet skal + 1 msk saft
Chokladsås
- 1 dl kakao
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
Till servering
- 2 dl vispgrädde
- 12-18 knäck
- 4 dl hallon och blåbär, färska
Så här gör du
- Lös saffranet i socker, mortla och tillsätt konjak i en rostfri kastrull. Koka upp med mjölk och grädde.
- Vispa äggulor och socker till ett fluffigt skum. Häll den varma gräddmjölken över gulorna, vispa och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Det får inte koka.
- Häll upp massan i en bunke och kyl ner. Tillsätt apelsinskal och saft. Låt glassmassan stå i kylen över natten för bästa resultat. Sila av och kör i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen minst 1 timme.
- Chokladsås: Blanda allt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 7-10 minuter under omrörning. Såsen tjocknar något när den kallnar.
- Vispa upp grädden och lägg upp glassen, maränger, knäck och bär. Ringla över chokladsåsen eller servera den i en kanna bredvid.

Du kanske även gillar
Populära recept