Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Marängsviss med hemgjord vaniljglass

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

Vaniljglass:

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 3 ½ dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker

Maränger:

  • 4 äggvitor
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk majsstärkelse, till exempel Maizena
  • 1 msk vaniljsocker

Chokladsås:

  • 1 dl kakao
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Tillbehör:

  • 2 bananer
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ dl rostad, flagad mandel

Så här gör du

  1. Vaniljglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstången och fröna med mjölk och grädde.
  2. Vispa upp äggulor och socker. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden.
  3. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader, tills det börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.
  4. Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.
  5. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig. Kyl ner glassen i frysen i cirka 1 timme så går den lättare att kula upp.
  6. Maränger: Sätt ugnen på 150 grader.
  7. Vispa upp äggvitan, tillsätt lite i taget av sockret och vispa kraftigt under tiden. Vispa i vinägern. Vispa marängen i 2–3 minuter.
  8. Vänd i majsstärkelse och vaniljsocker.
  9. Fyll i en spritspåse med en liten stjärntyll. Spritsa upp maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 100 grader. Grädda i 50–60 minuter.
  11. Ta ut marängerna och låt dem svalna på plåten.
  12. Chokladsås: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt såsen sjuda tills den börjar tjockna, cirka 5–10 minuter. Tänk på att såsen tjocknar när den kallnat.
  13. Servering: Skala och skiva bananerna. Vispa grädden. Lägg upp glass på ett stort fat eller i djupa tallrikar. Lägg på de skivade bananerna, maränger, vispad grädde och rostad mandel. Ringla över chokladsås.