Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Marängkrans med lingon & kolasås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Frasig maräng med vispgrädde, söt kolasås och syrliga lingon. Dekorativt bakverk med en härlig smakkombination. Bjud på en vacker marängkrans och imponera på gästerna!

Ingredienser

10 portioner
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 2 msk mandel, flagad

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl lingonsylt
  • 4–5 msk kolasås
  • ½ dl lingon
  • 2 msk mandel, flagad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa socker, äggvitor, citronsaft och salt i ett varmt vattenbad. Vispa tills blandningen är cirka 55–60 grader. Ta av bunken från vattenbadet och fortsätt vispa med en elvisp tills marängen är kall.
  3. Klicka upp smeten i en cirkel på ett bakplåtspapper. Strö över flagad mandel. Sätt in plåten mitt i ugnen i 3 minuter och sänk värmen till 100 grader. Grädda i 1–1 ½ timme. Marängen är färdig när botten släpper från bakplåtspapperet.
  4. Servering: Vispa grädden. Fördela lingonsylten och grädden över marängkransen.
  5. Ringla över kolasåsen. Strö över lingon och flagad mandel. Servera direkt!