Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Maräng- & jordgubbstårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Det är vackert att garnera tårtan med små, söta blommor från en jordgubbsplanta. Du kan också toppa tårtan med myntablad.

Ingredienser

6 –8 portioner

Maräng

  • 5 äggvitor
  • 1 ⁄2 krm salt
  • 1 krm ättiksprit
  • 4 dl strösocker

Fyllning

  • 5 dl jordgubbar
  • 5 dl tjock yoghurt på burk, rysk eller turkisk
  • 1 dl florsocker
  • 2 –3 dl vispgrädde

Till garnering

  • jordgubbar
  • minimaränger

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa äggvitorna med saltet och ättikan till ett fast skum, använd en elvisp. Tillsätt sockret lite i taget medan du fortsätter vispa till en blank och styv maräng.
  3. Rita 3 cirklar på bakplåts­pappersark, cirka 22 centimeter i diameter. Fördela 3⁄4 av marängen i cirklarna.
  4. Spritsa resten av smeten till minimaränger.
  5. Grädda marängbottnarna i cirka 1 timme, minimarängerna i cirka 45 minuter. Låt plåtarna byta plats efter halva gräddningstiden, så att marängen blir jämt gräddad. Låt kallna.
  6. Dela jordgubbarna. Vispa ihop yoghurt och florsocker i en bunke. Vispa i grädden i omgångar till önskad konsistens, använd en elvisp.
  7. Fördela krämen på maräng­ bottnarna och lägg ihop dem med jordgubbarna.
  8. Garnera tårtan med jordgubbar och minimaränger.