Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mapo Tofu

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

2 portioner
  • 150 g Fläskfärs
  • 400 g Tofu
  • 1 st Salladslök
  • 10 g Vitlök
  • 10 g Ingefära
  • 1 msk Sichuanpeppar
  • 2 st Torkad chili
  • 1 krm Svartpeppar
  • 2 tsk Majsstärkelse
  • 2 msk DouBanJiang, i.e. fermenterad bönsmassa
  • 1 msk Ljus soja
  • 1 msk Shaoxing wine
  • 2 msk Matolja

Så här gör du

  1. Blanda köttfärs med matlagningsvin och *hälften* av stärkelsen (i.e. 1tsk). Stärkelsen binder vätskan i köttet.
  2. Skär tofun i ca 1.5 cm stora. Finhacka ingefäran och salladslöken.
  3. Värm upp 1 msk matolja i en panna till medelhög temperatur. Stek köttblandningen snabbt i ca 1 minut utan att det tar färg. Ta ut köttet och lägg i en skål för senare.
  4. Värm upp 1 msk olja på mycket hög temperatur i samma panna. Tillsätt sichuanpeppar och stek snabbt i ca 30 sekunder. Kasta sichuanpepparn men låt den nu mycket aromatiska oljan vara kvar.
  5. Tillsätt nästan all salladslök, men spar lite för dekor. Smula ner chilin. Pressa ner vitlök. Släng i ingefära och doubanjiang. Stek snabbt utan att vitlöken tar färg.
  6. Tillsätt tofun, köttblandningen från steg 4, soja, och svartpeppa. Rör om försiktigt. Tillsätt vatten så att tofun täckts till hälften. Låt sjuda i 5 minuter under lock.
  7. Mixa halv tsk stärkelse med lite vatten och tillsätt i grytan. Rör om försiktigt och sjud i ytterligare 5 minuter under lock.
  8. Häll över tofugrytan i en skål. Sprinkla resterande salladslök och servera med ris.