Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mangosorbet med ananaschips och basilika

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portion

Mangosorbet

  • 450 g mangokött, ca 2st
  • 135 g florsocker
  • 2 g gelantinblad, 1 st blad
  • 1 msk pressad citronsaft

ananaschips

  • 0,5 st ananas, tunt skivad
  • 100 g vatten
  • 135 g socker
  • 25 g glykos
  • 1 st citron, saften av

basilikasocker

  • 1 basilika
  • 3 msk socker

Så här gör du

  1. Chips: Skär ananasen så tunt det går. Blanda vatten och sockret i en kastrull, blanda och koka upp. Tillsätt då glykos och koka upp igen, ta av från värmen och pressa ner citronsaften. Lägg ner frukten i den varma lagen och låt den dra i 30 min. Sätt ugnen på 75c. Lägg upp frukten på en plåt med lätt inoljat bakplåtspapper eller silpatmatta. Torka chipsen i ugnen tills dom känns lite torra, vilket kan ta 2-4h. låt dom sedan svalna. Förvara sedan i en burk med ett tätt lock.
  2. Mangosorbet: Lägg gelantinbladet i kallt vatten i ca 10 min. Mixa mangokött, socker och citronsaft slätt med en stavmixer. Ta ca 1dl och värm upp i en liten kastrull, pressa ur vattnet från gelantinbladet och lägg det i kastrull, när det löst upp sig blanda det med det andra. Frys sorbeten i en glassmaskin tills den stelnat och känns smidig. Har du ingen glassmaskin, häll upp den i en form och ställ i frysen. När den börjat stelna runt om och på toppen, rör runt med en gaffel och upprepa det då och då tills allt är ganska fast.
  3. Basilkan: Lägg basilika och 2msk socker i en mortel och mortla till en tjock grön massa, tillsätt mer socker om det behövs.
  4. Servera allt på iskalla tallrikar och garnera med kuber av färsk ananas.