Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mangoldpaj med pinjenötter och ädelost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 100 g rumstempererat smör
  • 3/4 dl färskost
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 300 g färsk mangoldskott
  • 2 st burkar stora vita bönor
  • 3/4 dl finhackad, färsk timjan
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar

På toppen

  • 150 g ädelost
  • 30 g pinjenötter
  • svartpeppar
  • 1 st uppvispat ägg

Så här gör du

  1. Arbeta samman pajdegens ingredienser till en deg med hjälp av antingen en matberedare eller händerna. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylskåp i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  2. Mixa samman bönor, timjan, créme fraiche och olivolja till en slät kräm med stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Hacka vitlöken fint. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs vitlöken mjuk på svag värme och tillsätt grovhackad mangold. Fräs allt tills mangolden mjuknat och eventuell vätska kokat bort. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt eventuellt blandningen rinna av på hushållspapper om den är väldigt blöt.
  4. Kavla ut degen på bakplåtspapper till en cirkel som har en diameter på ca 40 cm. Bred ut pajdegen pajformen, välj en springform eller pajform, men låt ca 10 cm av pajdegen hänga över kanten runt om.
  5. Bred ut bönkrämen i botten av pajdegen. Lägg mangolden ovanpå bönkrämen och smula slutligen ädelost på toppen. Krydda med pinjtenötter och grovmalen svartpeppar.
  6. Pensla pajdegskanten med uppvispat ägg och vik den sedan över fyllningen. Pensla runt om med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugnen i 30-35 minuter eller tills pajen fått fin färg. Servera pajen antingen varm eller kall.