Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mandeltårta med smörkräm


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 100 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar

  • Mandelbottnar:

  • 150 g sötmandel

  • 2 dl strösocker

  • 5 äggvitor

  • Smörkräm:

  • 5 äggulor

  • 1 dl mjölk eller grädde

  • 1 dl strösocker

  • 175 g smör

  • Garnering:

  • 50 g mandelspån


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. 

Mandelbottnar: Rita upp cirklar med 24 centimeter i diameter på bakplåtspapper. Mal mandeln i en kvarn.
  3. 
Knäck äggen och separera gulor och vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa till ett blankt och hårt skum, cirka 3 minuter. Vänd ner den malda mandeln.
Bred ut smeten jämnt, innan­för dina uppritade cirklar på bakplåtspapper. Grädda en i taget i strax under mitten av ugnen i 175 grader i cirka 22 minuter. Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen på ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på galler.

  4. Smörkräm: Rör ihop äggulor, mjölk/grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknar. Vispa kraftigt under tiden!

  5. När krämen tjocknat, låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet. Låt sedan krämen kallna och stelna i kylskåp. Bred ut hälften av smörkrämen på den understa bottnen och resten ovanpå.

  6. Rostade mandelspån: Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och rosta den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, cirka 5 minuter. Strö de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm. Låt stå kallt före servering.