Logga in här

Mandelpotatis- & purjolökssoppa med smörgåsar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 8 medelstora mandel- potatisar
  • 1 purjolök
  • 7 1/2 dl hönsbuljong
  • 7 1/2 dl vatten
  • 25 g smör
  • 3 msk olivolja
  • 2 st lagerblad

Smörgåsar

  • 4 stycken

Oxbringssmörgås

  • 200 g kokt, rimmad oxbringa
  • 4 ljust surdegsbröd
  • 2 dl keso
  • 1 msk cidersenap
  • pepparrot
  • salt

Laxsmörgås

  • 200 g lax
  • 4 surdegsbröd
  • 1/2 fänkål
  • 1/2 citron
  • 1 dl kesella
  • olivolja

Så här gör du

  1. Skala och dela potatisen grovt.
  2. Skölj och strimla purjolöken.
  3. Låt löken svettas i smör och olivolja, utan att ta färg.
  4. Tillsätt potatisen, timjan, lager-blad, oxbringsspad och vatten.
  5. Låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda i cirka 40 minuter.
  6. Krossa soppan och servera genast.
  7. Blanda keso, cidervinäger-senap, salt och peppar.
  8. Rosta brödet.
  9. Skiva oxbringan tunt.
  10. Grovriv pepparroten.
  11. Bred ordentligt med senaps-kräm på den rostade mackan, lägg på den tunt skivade oxbringan, pepparroten och avsluta med smörgåskrasse.
  12. Hyvla fänkålen tunt.
  13. Skiva laxen tunt.
  14. Råmarinera fänkålen och laxen med skal och saft från citron.
  15. Bred på kesella, rikligt med svartpeppar och lägg sen på laxen, avsluta med marinerade fänkålen. Garnera med smörgåskrasse.