Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mandelmusslor med fikon och glöggsirap

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

22 stycken
  • 1 1/4 dl sötmandel
  • 2 bittermandlar
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Till servering

  • vispad grädde
  • fikon med glöggsirap

Fikon med glöggsirap

  • färska fikon, valfritt antal
  • 3 dl glögg

Så här gör du

  1. Mal mandel och bittermandel fint med stålkniven i matberedaren. Vispa smör och socker smidigt. Tillsätt mandel, ägg och mjöl. Låt degen vila i en plastpåse i kylen minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj ovala eller runda veckade formar. Dela degen i 22 bitar och tryck ut dem i formarna. Det är viktigt att degen inte är för tunn upptill. Ställ formarna på en plåt.
  3. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna något. Stjälp upp formarna, slå försiktigt så att kakorna lossnar.
  4. Vid servering: Fyll formarna med vispad grädde. Toppa med en fikonklyfta och droppa över lite glöggsirap.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Skär fikonen i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Låt kallna.
  6. Koka ihop glöggen utan lock till en simmig konsistens, cirka 25 minuter. Det ska bli 3/4–1 dl sirap. Låt kallna.