Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mandelmusslor med blåbär

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

25 stycken.

Mandelmusslor

  • 4 dl (240 g) vetemjöl
  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 150 g mandelmassa
  • 1 ägg

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl blåbär
  • eventuellt lite strösocker

Så här gör du

  1. Mandelmusslor: Mät upp mjölet och skär det kalla smöret i mindre bitar. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna till en smulig massa.
  2. Riv mandelmassan och blanda ner i mjölblandningen tillsammans med ägget. Knåda ihop till en smidig deg. Det går även bra att köra ihop degen i en matberedare.
  3. Forma degen till en tjock rulle och låt den vila i kylen i minst 1 timme.
  4. Skär degrullen i tunna skivor och tryck ut skivorna i formarna. Jämna till kanterna med en kniv. Kakorna brukar vara lätta att lossa ur formarna, men vill du vara på den säkra sidan kan du först strö lite mjöl i formarna.
  5. Ställ mandelmusslorna på en plåt och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills kakorna börjar få fin färg. Låt svalna några minuter och stjälp sedan ut mandelmusslorna ur formarna, lättast går det om du klämmer lite på kanterna.
  6. Fyllning: Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och fördela den i mandelmusslorna. Strö över blåbären och eventuellt lite socker och servera direkt.