Mandelkubb – klassiskt recept

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
24 stycken
- 125 g smör
- 2 dl strösocker
- 1 krm bittermandelarom
- 1 1/2 dl gräddfil
- 1 ägg
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk hjorthornssalt
Till pensling och garnering
- 1/2 dl gräddfil
- pärlsocker och hackad sötmandel
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader. Rör smör och socker poröst. Blanda ner bittermandelarom tillsammans med gräddfil och ägg. Blanda vetemjöl och hjorthornssalt och rör ner i smeten. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma till 2 rullar, cirka 3 cm i diameter. Dela dem i 12 bitar vardera. Pensla ovansidan med gräddfil och vänd den i pärlsocker blandat med hackad sötmandel.
- Lägg bitarna glest på bakplåtspapper. Grädda kubbarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Du kanske även gillar